Lucka 18: Livesänt ankrace - från galen idé till 80 000 kronor på tjugoåtta dagar, del 2

Publicerad: 2020.12.17

Andra och sista delen om processen där idén om ankracet föddes fram tills kamerorna slocknade på Brovalla lördagen den 13 juni och föreningen hade säkrat en viktig inkomstkälla under det tuffa pandemiåret 2020.
Försäljningen av ankorna inför racet den trettonde juni fortsatte, samtidigt genomfördes förberedelser och genrep - med fel ankor i ån. Ja, Valtorp hade bara drygt trehundra ankor själva sedan tidigare race och inför loppet valde man därför att hyra 1000 ankor från www.ankloppet.se. - Ja, det var en lite nervös väntan med allt som kunde gått snett med de där ankorna men en lättnad när Anders hämtade ut de i mängder av pappkartonger på Handlar´n i Gudhem. Vi körde som sagt ett genrep en vecka innan. Då var det Anders, Christian Gustavsson, Calle Steen och hans son Valle som var med och testade med de förra ankorna. Jag och Casper Andersson genrepade i studion och testade tekniken där. Det var fortfarande svårt att se hur det skulle bli med 1000 ankor i ån så vi fick tålmodigt vänta tills tävlingsankorna anlände, minns Viktor Fränberg.

Efter en fotbollsträning under ankrace-veckan testades de nya ankorna och allt var på plats inför lördagens tävling. Men skulle alla ankorna sälja slut? Den 12:e juni, alltså dagen innan racet har vi en anteckning från 12:33, då fanns 54 ankor kvar till försäljning. Sista ankan såldes kvällen innan ankracet. 

- Jag minns att vi följde ankometern flitigt den dagen, vi ville verkligen sälja slut alla 1000. Runt 18-tiden på kvällen saknades bara sju ankor, Jay Patel skrev att han sålde de allihop och därmed kunde vi i spelartruppen och alla som jobbat med annonsering och försäljning ge oss själva en rejäl klapp på axeln. 1000 sålda ankor för 100 kronor styck på mindre än en månad är väldigt bra jobbat. 

Men än kunde inte ank-kommitén andas ut. Nu skulle eventet gå felfritt under lördagen, detta med både teknik, funktionärer och en bana som skulle rensas från för mycket hinder. Internetkopplingen fick inte gå fel och testade noggrant av Marcus i dagar innan start. Målgången var också ett kritiskt moment då ankorna behövde åka in en och en i mål, men Gunnar Nilsson, Carl-Johan Andersson, Christian Gustavsson, Anders Andersson och Calle Steen skapade under veckan en fin målgångs-konstruktion. 

 
T.v: Kvällens studio-ankare Niklas Pettersson och Viktor Fränberg strax innan sändningen skulle starta via Valtorps youtubekanal.
T.h: Fotografen Johan Pettersson var på plats under kvällen och fångade ögonblicket när skopan släppte i ankorna från bron. 


 
T.v: Anton Sjögren var ansvarig för att presentera det sponsrade prisbordet under kvällen.
T.h: Christian Gustavsson skötte startskottet till racet genom att dumpa de 1000 ankorna från bron ned i ån. 


Och sedan var det då dags, det som skulle komma att bli en livesändning på en timme och femton minuter. Funktionärerna Anton Sjögren, David Uvesten, Gustav Jonsson, Calle Steen, Christian Gustavsson, Martin Eliasson, Jesper Gunnarsson, Agne Sjögren, Harald Svensson och Gustav Jonsson gjorde sig redo med sina förbestämda uppgifter. Niklas Pettersson och Viktor Fränberg läste på manus innan Marcus Andersson räknade ned från tio...- Det var en häftig känsla när kameran slogs på, all planering under dessa veckorna hade lett till slutsålt och att massa människor satt hemma på kvällen och följde ett ankrace som lördags-underhållning. Att stå och prata ankrace och detaljer i hur plastankor för sig framåt i en å under livesändning i över en timme är nog sällsynt och var en rejäl utmaning men jag tycker vi gjorde sändningen riktigt bra för att vara första gången med ett sånt här stort race och allt därtill. Efteråt var det mycket stolthet över vad Valtorps IF skapat tillsammans under juni månad. När kamerorna slogs av var vi lättade och skålade över ett grymt event, därefter följde "After-duck" med god mat och dryck tillsammans med föreningen samtidigt som vi följde reprisen av livesändningen inne i klubbstugan. En riktigt rolig dag som föreningsmänniska.


Se reprisen från ankracet i spelaren ovan!Parallellt med Julkalendern säljer vi virtuell julkörv.
Du köper en körv för 100 kronor styck och är med i en utlottning på halva potten som delas ut på julafton.
Swisha för din/dina körvar senast 21/12 klockan 23:59. Ju mer körvar du köper desto större chans har du att vinna utlottningen. 

Swisha till 123 123 74 11 
Meddelande: körven

Mars 2021

Ti On To Fr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031       

Nästa match

Grolanda IF/Floby IF - Valtorps IF
Lördag 13 Mars, 10:00
Odenvi konstgräs

Senaste resultaten

Senaste nytt